26. 11. 2018 ELEKTROMOBILY UŠETŘÍ NAŠIM PENĚŽENKÁM, ALE OVZDUŠÍ AŽ TAK NE!

ELEKTROMOBILY UŠETŘÍ NAŠIM PENĚŽENKÁM, ALE OVZDUŠÍ AŽ TAK NE!

598865645.jpg

Elektromobily se stále častěji stávají středem našich konverzací. Řešíme je zejména kvůli jejich šetrnosti k životnímu prostředí. Ale jak je to s tím vlastně doopravdy? Řekněme si o nich víc.

 

Stále se vyvíjí

První elektromobil spatřil světlo světa už v roce 1835. Od té doby toto odvětví prošlo obrovským vývojem. Předpokládá se, že během tohoto století by elektromobily měly pozvolna nahradit běžné spalovací motory.

Příjemný fakt

Zatímco u spalovacích motorů je kontrola emisí na denním pořádku i s neustálou inovací komponentů, které alespoň sníží vypouštění škodlivin do ovzduší, u elektromobilů jsou emise téměř nulové. Z hlediska provozu jsou tedy pro ovzduší rozhodně šetrnější. Ale jak je to s tím, co samotnému provozu předchází?

Z hlediska výroby

Ať už ohledně elektromobilů řešíme cokoliv, o výrobě se až tak nemluví. Nová studie německé konzultační společnosti Berrys Strategy Advisors poukazuje na fakt, že z hlediska výroby nejsou elektromobily k životnímu prostředí ani zdaleka tak šetrné, jak na nás působí. Vyrábějí se do nich totiž lithium-iontové baterie. Při tomto procesu se vytváří vysoká stopa skleníkových plynů.

A to nemluvě o emisích. Při výrobě elektromobilu jsou až o 74% vyšší, než při výrobě vozidla se spalovacím motorem! To znamená, že než vůbec elektromobil spatří světlo světa a může se vychloubat svým bezemisním provozem, je náročnější na životní prostředí více než běžný spalovací motor. Tudíž výroba jednoho elektromobilu stojí naše ovzduší to stejné, jako desetiletý provoz vozidla se spalovacím motorem.

Takže ano, elektromobily sice mohou pomoci čistotě ovzduší, ale to pouze lokálně, např. ve městech. Rozhodně nepomohou snížením emisí komplexně.

46800219_512157419265311_8745338478843133952_n.jpg