28. 3. 2010 Kutil domácí - nebo-li "garážník"

Prostory byly děleny na prodejnu o ploše cca 300 m, a dílny o ploše 400 m. Na trhu působilo jen pár firem a pověst chiptuningu byla velmi slušná.

První auto které jsme upravovali byla Škoda Octavia 1.8 T, s originálním výkonem 110 kW ( 150 PS) , zákazníkovi se navíc měnil klasický vzduchový filtr za sportovní filtr a svíčky Denso Iridium, tenkrát za úpravu platil 15 000 Kč.

Na trhu nebyly dostupné okopírované kabely s CD, takže každý kdo začínal musel investovat nemalé prostředky do vybavení. Díky tomuhle jsme nemohli začít jako kutil domácí - nebo-li "garážník" , ale rovnou jako firma s ´kvalitním vybavením a vyššími cenami.

Od té doby uteklo již hodně času a na trhu se objevilo 10ky nových firem nabízející Chiptuning s tím, že se jedná o zaručeně nejlepší kvalitu...

V dnešní době si každý kutil domácí - nebo-li "garážník" myslí, že když si koupí "nějaký kabel s CD" na Aukru, bude z něj chipař. Ve většině případů si udělá nějakou prezentaci na internetu, telefon zvedá jen večer když dorazí z práce a za pár korun se snaží různě po známých upravovat jednotky. Výsledek je ten, že všeobecně pověst chiptuningu těmito kutily velmi trpí. Občas se stane, že takhle upravené auto jezdí celkem bez problému, ale je to spíše výjimka a je to dáno tím, že zrovna u tohoto typu motoru je jedno co se tam nahraje, protože jezdí skoro se vším.

Kutil domácí - nebo-li "garážník" uvědomělý : jedná se již o poučeného garážníka, který si udělal nemalé problémy s nekvalitním SW. Úpravy již překupuje od skutečné chiptuningové firmy s vlastním vývojovým nástrojem, kvalita těchto chipů je již v pořádku, cena úpravy vyšší.

Kutil domácí - nebo-li "garážník" tváří cí se jako profi firma: dalším typem firem, které nově vznikly a začaly se věnovat chiptuningu jsou firmy tvářící se, že jsou na trhu x let, že upravily tisíce aut, atd... ve většíně případů se jedná pouze o obchodní firmy, které spolupracují s firmami co mají tradici a technologie. Tyto firmy, aby něčím vynikly tak buď mají ceny vysoké s tím, že jsou vlastně nejlepší, nebo naopak mívají ceny o něco nižší.